1056 Budapest, Szarka utca 7.

Szellemi
planétákKiállító művészek:
  • Lossonczy Tamás (1904-2009)
  • Martin Henrik (1979))A kiállítás megtekinthető:

2019. július 11 – augusztus 25.

Lossonczy Tamás Hierarchia című festménye remek darab a művész 70-es évekbeli korszakából, amikor alkotásain előtérbe kerültek az expresszív, szürrealista vonások, az erőteljes színhasználat. Műveiben első számú tematika a tér, a végtelenség, a szabadság, a térben való mozgás kifejezhetősége. Lossonczy hitt abban, hogy a festészet a lélek mélyen fekvő fekete dobozából is elő tudja hozni a sejtett, de meg nem nyilvánult érzeteket, érzéseket, gondolatokat. Ehhez felépítette saját vizuális szótárát, egy olyan univerzális nyelvet, amely kortól és országhatártól függetlenül is működésbe hozható.

Lossonczy Tamás: Hierarchia 1977-78., olaj, vászon


Martin Henrik alkotásaiban az univerzum, a csillagászat, a keleti tanok és az ember belső lelki szerkezetének kapcsolataira koncentrál. Most kiállított bolygósorozatában is az univerzum egyénre gyakorolt hatását vizsgálja. Bolygói a fantázia szülöttei, nem konkrét létező égitestek, hanem a világegyetemből érkező felsőbbrendű szellemi kisugárzások. A művek címeiben szereplő kobalt és kadmium nehézfémek nevei egyben a planéták színeit is adják. A sötét árnyalatú monokróm háttérből hatalmas energiát felénk sugározva szippantanak be, ragadnak magukkal.

Martin Henrik: Nagy kadmium bolygó, 2018., olaj, vászonA Rugógyár olyan kortárs művészettel foglalkozó kereskedelmi galéria, amely értékteremtő programjának keretében XX. századi alkotókat is bemutat kortárs művészekkel együtt. Célja, hogy a közönség számára észlelhetővé váljon a generációk közötti inspiráció dinamikája.