1056 Budapest, Szarka utca 7.

Váratlan- Véletlen

Controlled – Uncontrolled

Artists: Szilárd CSEKE and András WOLSKY
8 November – 8 December 2018.  • CSEKE Szilárd
  • WOLSKY András

A kiállítás megtekinthető:

2018. november 8. – december 8.

Cseke Szilárd: Aveo R (részlet) - indigó, akril, vászon 30x25 cm, 2018.
Cseke Szilárd: Her (részlet) - akril, karton 25x21 cm, 2018.
Cseke Szilárd: HER (részlet) - olaj, akril, vászon 200x200 cm, 2018.

Legújabb kiállításunkon az alkotói szándékosság és a véletlen szerepe kerül a középpontba két olyan művész munkáin keresztül, akiknek nálunk láthatják először együtt a munkáit. Cseke Szilárd és Wolsky András közös érdeklődési területe a képalkotási folyamatban megtapasztalható véletlen szerepének vizsgálata az eltervezett koncepció kivitelezése közben. Cseke és Wolsky egyaránt a nonfiguratív, ismétlődő struktúrákból építkező festészet vizuális nyelvét kutatják, elemzik műveikben. Más-más kiindulási pontból jutottak ehhez a kérdéshez, ami azt is mutatja, hogy a kép, a festmény létrehozása tulajdonképpen egy alapvető intellektuális kíváncsiságból, felfedezési vágyból táplálkozik. Cseke Szilárd képzőművészeti alkotásai az elmúlt három évtizedben a konceptuális térinstallációtól az objekteken át a figuratív és nonfiguratív festményekig terjed, ezen a széles skálán sokféle, sokszínű variációkat mutatott már meg nekünk egy-egy koncepció lehetséges manifesztációiban. Az irányítható véletlen szerepének kutatása most újabb festménysorozat megalkotására sarkallta, amelynek széles vizuális spektrumán belül számtalan izgalmas lehetőséget mutat meg. Wolsky András az elmúlt 25 évben rendkívül homogén életművet épített fel, amely mindvégig a geometrikus absztrakció képnyelvét beszélte. Évtizedekkel ezelőtt kezdett aritmetikai rendszereket szerkeszteni, amelyeknek megalkotásánál egyre tudatosabban használta a véletlent, mint kompozíciós tényezőt. Nem véletlenül hivatkozik a véletlenre, képcímeiben is beidézi a paradoxont: „a kontrollált rend kiszámíthatatlansággal párosul”.

Cseke és Wolsky műveit nézve a felfedezés öröme, az alkotó kíváncsiságból és a kellemes meglepetésekből fakadó életöröm teszi dinamikussá, izgalmassá ezeket az absztrakt képeket.

A kiállítás kurátora: Iványi-Bitter Brigitta


Wolsky András: A rejtőzködő rend dinamikája I-III. triptichon, 100x100 cm/db, 2016.


A Rugógyár olyan kortárs művészettel foglalkozó kereskedelmi galéria, amely értékteremtő programjának keretében XX. századi alkotókat is bemutat kortárs művészekkel együtt. Célja, hogy a közönség számára észlelhetővé váljon a generációk közötti inspiráció dinamikája.