1056 Budapest, Szarka utca 7.

Megfigyelő állomás / Lookout Service


Csoportos Kiállítás a Rugógyár GalériábanA kiállítás megtekinthető:

2019. május 23 – június 27.

Kiállító művészek:

  • Nagy Zsófia Magdolna,
  • Oláh Norbert,
  • Tollas Erik,
  • Veres Balázs

Tűzfal! 2018. Papír, filctoll (70X150 cm)


Megfigyelő állomás / Lookout Service című kiállítás négy fiatal művész munkáiból.

Három Pécsen végzett fiatal festő és szobrász Nagy Zsófia Magdolna, Tollas Erik,Veres Balázs és egy festő Oláh Norbert változatos, színes, trendi alkotásai a téri játékoktól, a színes beton domborműveken és áttetsző plexi szobrokon át, a nyilvános térrel kommunikáló festményekig terjed. A képzőművészetnek azokat az esztétikai, etikai szilárdságú irányzatait idézik meg, amelyekben az aktivizmus, az avantgárd szellemisége tovább él, és ezeknek modernizmus utáni 'posztneo' vonulatai (koncept, mediális, nonfiguratív, trash stb..)

A múltba nézés és idézethalmozás helyett a jövő tudatos anyaghasználó designereiként, újfajta szerkezeti, architekturális gondolkodást, szokatlan formákat, téri fikciókat villantanak fel, soha nem látott téri viszonyokat mutatnak meg.

A külvilág bizonytalan, kiismerhetetlen, félelmetes történései, - amelyeket mindennapi törekvéseink nem képesek megváltoztatni viszont a privát életünket napi szinten hajtják át - arra sarkallnak, hogy mégis megkíséreljük a lehetetlent, bízzunk az emberi szellem univerzalitásában. Abban, hogy a kreatív energiák megváltoztatják a világ sötét, átláthatatlan masszájának hömpölygését. Ennek érdekében a fiatal művészek világos, egyetemes forma rendszerekkel, indusztriális áthallásokkal, vagy a "természetest" imitáló mintázatokkal, esztétikai bázisú alkotásokkal, érthető átlátható, de nem megszokott struktúrákkal állnak elő.

A művészek mai világunk rejtélyes, hirtelen változásainak tudatában maguk is folyton változnak. Az anyagtársításaik, a vonalvezetéseik és a forma alakításaik éppolyan váratlanok, talányosak, kiismerhetetlenek, mint a holnapunk. A művek sokfélék, de abban hasonlóak, hogy nem előzmények nélküli, de újszerű absztrakt, geometrikus, mégis személyes, nem reprodukálható, egyedi, helyhez nem köthető, a 21. század második évtizedének művészetére jellemző nyitott gondolkodással lepnek meg. Kimozdítanak a komfortzónánkból, de nem negatív értelemben, inkább aktivizálva szunnyadó elménket.

A kiállítás kurátora: Muladi Brigitta

Tollas Erik: Gipsy vacui II., 2016.
Veres Balázs: Shifting II., 2019.

A Rugógyár olyan kortárs művészettel foglalkozó kereskedelmi galéria, amely értékteremtő programjának keretében XX. századi alkotókat is bemutat kortárs művészekkel együtt. Célja, hogy a közönség számára észlelhetővé váljon a generációk közötti inspiráció dinamikája.