1056 Budapest, Szarka utca 7.

Deeper In

Cseke Szilárd önálló kiállítása a Rugógyár Galériában2019. szeptember 5-én 19 órakor nyílik a Rugógyár Galéria őszi szezonjának első kiállítása, ahol megtekinthetjük Cseke Szilárd erdő-sorozatának friss hajtásait, valamint az „Amikor hazajön” című, a Budapest Galériában tavasszal már bemutatott, nagysikerű kiállításából válogatott alkotásokat. A tárlat kurátora Sipos Tünde, művészettörténész. A kiállítást október 6-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Cseke Szilárd eddigi nagyszabású életművében a konceptuális tér- és fényinstallációk, mobil objektek, process munkák, figuratív és nonfiguratív festmények izgalmas szinergiát keltenek.

Levél, 2014, corten acél, tölgy, fénycső, 73x91cm, 5x27cm


A Deeper In című kiállításon a műgyűjtők és a szakmai közönség által már többszörösen elismert erdő-sorozat új alkotásait mutatja be a Galéria. Az alkotóra oly jellemző „örömfestészetet” látványosan reprezentáló erdő-téma elmélyült inspirációit láthatjuk. Az absztrakt erdős festmények a térben játszanak az érzékeléssel, behúzzák a szemlélőt a „rengeteg” mélységébe, ahol a festészet élményszerűségén keresztül áramlanak az absztrakcióban rejlő bravúros részletek. A festmények aurája a kompozícióból eredően átlépi a vászon fizikai határait, kitárulkozik és a mélyebb rétegek felfedezésére hívja a szemlélőt. A festményekhez a kiállításon szobrok is társulnak, melyek az erdő-téma plasztikus megtestesítői. A téralkotások egyszerre hordozzák magukon a szobrászat és a festészet sajátosságait: a könnyed, csipkeszerűen áttört acélfelületek, a megvilágítás fény és árnyék rendszere, a finom cizelláltság fokozza a progresszív összhatást.

Spirit of the forest, 2019., olaj, lakk, vászon
Deeper In, 2014., corten acél, fénycső
Louder Green 2019., olaj, lakk, vászonA kiállításon a Budapest Galériában 2019 tavaszán már bemutatott „Amikor hazajön” című sorozat válogatott művei is szerepelnek. A művész megragadó érzékenységgel és finom humorral képezi le a külföldi tartózkodásból hazalátogató honfitársaink itthon töltött napjainak történéseit.A kiállítás megtekinthető:

2019. szeptember 5 és október 6. között.Cseke Szilárd Munkácsy-díjas képzőművész, a világ különböző gyűjteményeiben szerepelnek az alkotásai. Elnyerte a Római Magyar Akadémia és a Derkovits Állami Képzőművészeti ösztöndíjakat, a nagyközönség pedig a 2015-ös velencei biennáléról is ismerheti a nevét, ahol nagy nemzetközi sikerrel képviselte Magyarországot.
A Rugógyár olyan kortárs művészettel foglalkozó kereskedelmi galéria, amely értékteremtő programjának keretében XX. századi alkotókat is bemutat kortárs művészekkel együtt. Célja, hogy a közönség számára észlelhetővé váljon a generációk közötti inspiráció dinamikája.